De rol van de mentor

Overzicht

De rol van de mentor

In ons onderwijsmodel is er ruimte voor elke leerling om op bepaalde momenten een keuze te maken om leerstof te herhalen, extra uitleg te krijgen of om meer te willen leren op een bepaald terrein. Niet elke leerling vindt het makkelijk om dan de juiste keuze te maken. Daarom hebben we ‘versterkt mentoraat’ ingevoerd om leerlingen goed te laten begeleiden door mentoren die nu veel meer een soort ‘coach’ geworden zijn van de leerling.

Uiteindelijk is het bedoeling dat een leerling gewend raakt aan het systeem en zelfstandig de juiste keuzes kan maken. De eerste ervaringen zijn zonder meer positief: leerlingen voelen zich veel meer ‘gezien’ en de mentoren of coaches hebben een beter beeld van de vorderingen van de leerlingen.

Plezier en prestaties optimaliseren

De nieuwe rol van coach geeft me energie om elke dag weer op onze school aan het werk te gaan. Ik geloof dat een coachende manier van handelen helpend is om het plezier op school te vergroten, de prestaties te optimaliseren en dat je iets kan betekenen in de ontwikkeling van het zelfbewustzijn, de identiteit, het eigen talent en potentieel, het vergroten van de kwaliteit van het leven en het realiseren van dromen en aspiraties (hoe klein soms ook). John Whitemore heeft ooit deze uitspraak gedaan die zeer passend is bij de nieuwe rol van de coach: “Het ontsluiten van iemands vermogen om zijn prestaties te optimaliseren. Niet door hem iets te leren, maar door hem te helpen het zelf te leren”.

Endri van Dorsselaer,
docent en coach Reynaertcollege

Toegevoegde waarde voor leerlingen

“Goed ingevuld en uitgevoerd met de juiste docenten/mentoren op de juiste plaats is het versterkt mentoraat een toegevoegde waarde voor leerlingen die het zelf soms lastig vinden om een weg te vinden in het plannen, leren-leren en het maken van keuzes. Niet alleen voor zorgleerlingen, maar voor alle leerlingen die behoefte hebben aan een traject op maat of gewoon een duwtje in de goede richting”

Miranda van Haneghem,
ouder Zwin College en lid (g)mr