Eén onderwijsmodel

Overzicht

Eén onderwijsmodel

De drie brede scholengemeenschappen hebben gekozen voor eenzelfde onderwijsmodel, waarbij leerlingen o.a. deels de ruimte hebben om zelf keuzes te maken om extra uitleg te krijgen of omdat er bepaalde interesses in een bepaald vak of onderwerp zijn. Dat noemen we maatwerk. Tevens biedt het model ruimte om algemene vaardigheden (presenteren, ict) te ontwikkelen tijdens vooral projecten waar verschillende vak-inhouden samenkomen.

Het is echter niet zo dat daardoor alle scholen kopieën van elkaar zijn. Op basis van een aantal uitgangspunten hebben de scholen eigen keuzes gemaakt in maatwerk. Zo hebben we bijvoorbeeld ZwINuren en multi-uren in Oostburg, satelliet-uren en ruimteweken in Terneuzen en keuzewerktijd in Hulst.

Er is nu ook meer gelegenheid om een extra aantrekkelijk aanbod te organiseren, zoals verrijking bij de talen (Cambridge English, Delf, Goethe).

Engels op een hoger niveau!

Ik vind Cambridge Engels leerzaam en handig omdat je leert om je mening te geven en omdat je steeds je spreekvaardigheid traint. Omdat ik talen erg leuk vind, is deze extra module heel toepasselijk voor mij. Ik kan namelijk hiermee mijn Engels nog net een beetje versterken. Doordat we heel veel opdrachten mondeling behandelen, leer ik om meer ontspannen te zijn in plotselinge situaties waarin ik Engels moet spreken.

Melitta Bogya,
4V, Reynaertcollege

ZwIN: ruimte aan talent en passie

De ZwIN-uren geven ons de ruimte om kinderen hun eigen talenten en passies te laten ontdekken. Met ZwIN ontwikkelen de leerlingen hun algemene vaardigheden in heterogene groepen. Het werken met leerlingen uit de verschillende klassen en afdelingen ervaren kinderen écht als een pluspunt! Met ZwIN de toekomst in! Nieuwsgierig? Kijk op onze website.

Simone van der Plas,
expert onderwijsvernieuwing en docent Biologie – Zwin College