Ruimtevaarder eventjes docent op "eigen" school

Ruimtevaarder eventjes docent op "eigen" school

Lodewijk van den Berg bezoekt Lodewijk College
Geplaatst op 20 november 2019

Lodewijk van den Berg (87) gaf maandag 18 november een gastles over kristallen aan leerlingen van vwo 6 op het Lodewijk College. De school in Terneuzen is naar hem vernoemd. Lodewijk was op bezoek in Zeeuws-Vlaanderen en greep de gelegenheid aan om "zijn" school een kort bezoekje te brengen.

De leerlingen luisteren ingespannen als Lodewijk van den Berg hen vertelt over kristallen uit de natuur, en het kweken ervan voor allerlei toepassingen in de moderne technologie. “Het is onvoorstelbaar waar deze kristallen allemaal in toegepast worden. Ik probeer dat een beetje uit te leggen aan de leerlingen”, zegt Lodewijk erover. “In de natuur worden al eeuwen kristallen gevonden met een grote waarde. Denk bijvoorbeeld aan diamant, robijn en saffier voor sieraden, maar ook gloeiende kristallen in bepaalde medicijnen en kwartskristallen voor de selectie van radiogolflengtes in de jaren ’20 van de vorige eeuw. In de ruimte heb ik onderzoek gedaan naar het kunstmatig kweken van dergelijke kristallen voor toepassing in moderne middelen”.

Met een groepje meiden praatte Lodewijk na de gastles nog wat na. Daarbij kwamen onder andere de voordelen van vrouw-zijn in de ruimtevaart aan de orde. Wat het grootste voordeel is? Dat heeft heel simpel iets te maken met het gebruik van een toilet in de ruimte. Het exacte verhaal blijft tussen Lodewijk en de dames.